Afdeling: Bijenhoudersvereniging ALPHEN en omgeving

Bijenhouders Alphen en omgeving zeer actief

De Bijenhoudersvereniging Alphen en omstreken is een actieve vereniging met op moment 43 leden. Onze leden komen uit de ongeving van Alphen, Baarle-Nassau, Baarle-Hertog, Zondereigen, Ulicoten, Riel, Poppel, Tilburg, Goirle en Chaam.

Wij hebben in 2008 al weer 10 jaar geleden onze verenigings "Bijenhal Alphen" geopend en zijn dus alweer 10 actief in de bijenhal. Wij hebben in het bijenseizoen iedere maandagavond praktijk voor deelnemers aan Basiscursus Bijenhouden NBV, onze eigen orientatiecursus en leden die mee willen kijken en werken in de bijenvolken. Er staan ongeveer 16 bijenvolken op de stand van de bijenhal en die worden op maandagavond allenmaal nagekeken. De startende imker krijgt op deze avonden zeer veel praktijk informatie en hij of zij weet en ziet wat er met het bijenvolk aan de hand is. Moet er ingegrepen worden dan wordt dat direct gedaan of gepland op een nader tijdstip. Dit alles onder begeleiding van onze ervaren imkers Kees vd Brandt en Remy Tuijtelaars. Ook wordt er binnen de vereniging aan koninginnenteelt gedaan. 

Na afloop van de praktijk wordt altiijd nagepraat over van alles en nog wat, maar vooral over de bijenvolken van de startende imkers, of er wordt door een van de leden een presentatie gegeven, die mogelijkheid hebben we middels een scherm.

Wij ontvangen in de bijenhal scholen, groepen, bedrijven en families voor een presentatie van en over de bijen, daar wordt veel gebruik van gemaakt. Er staat het hele seizoen een demonstratiekastje met een bijenvolkje.

We staan op enkele markten met de bijenproducten en ook om deze te promoten.

Met Pinksteren was in Alphen "We are food" waar er meer dan 100 bezoekers naar de Bijenhal kwamen.

Wij doen veel aan publikatie in weekbladen over de bijen middels een "Bijenpraat" waarin alles van dat moment over de bijen wordt besproken.

Wij houden de laatste zondag van augustus onze open dag in de Bijenhal.

Omdat wij al een druk programma hebben zijn wij niet open op de "Open Imkerijdagen".

Onze vereniging maakt deel uit van de Corporatie Bijenlint Bels Lijntje, waarbij een bloemenlint realiseren langs het Bels Lijntje van Tilburg tot Turnhout. Hiervoor zijn nu ook al 2 grote Bijenhotels geplaatst en 2 kleinere op scholen. Via STIKA benaderen we grondeigenaren aan het Bels Lijntje om een strook grond in te zaaien of aan te planten met drachtplanten. Daarnaast hebben we intensief contact met de gemeenten Alphen-Chaam en Baarle-Nassau/Hertog voor het aanplanten van drachtplanten in de plantsoenen. en in buitengebied. Ook geven we aan particulieren plantadviezen voor hun natuurterrein.

De Bijenhal heeft natuurlijk ook onderhoud nodig om hem in goede staat en in stand houden, de bijenhal is verzekerd, daarnaast hebben wij een drachtplantentuin die ook onderhoud nodig heeft. Daarom houden op maandag enkele imkers zich bezig met het tuinonderhoud. Het onderhouden van de bijenhal is een gezamenlijke bezigheid van alle imkers welke geplant worden.

Om dat alles te bekostigen hebben wij een verdienmodel  om uit de kosten te komen. De vereniging koopt de honing van de imkers op in emmers. De leden potten deze honing gezamenlijk op in potten die we verkopen we op een 6 tal verkooppunten. Met deze honingverkoop kunnen wij de "Bijenhal Alphen" in stand houden en eventueel verbeteren.

De bijenhal is momenteel te klein, als de helft van de leden op een overleg komt kunnen ze er maar net in, voor de toekomst leggen we geld opzij.

De Vereniging reist gezamenlijk met de bijen naar het fruit, peren en appels in Numansdorp en bij Goes. Naar alle andere drachten worden individueel gereist, zoals Koolzaad, Balsemien en Zwarte Bes. 

Om de bijenhal te bezoeken, iedere:

Maandagavond van 18.30 tot 21.00 uur, Donderdagnmiddag van 13.30 tot 16.00 uur. U bent van harte uitgenodigd om eens een kijkje te komen nemen en een praatje te maken met onze imkers in de "Bijenhal Alphen":

Zandstraat ongenum.

5131 AC Alphen

E-mail bijenalphen@xs4all.nl

Internet    ambrosiusalphen invoeren en u komt bij onze site uit 

 

 

Contactgegevens

Bremerbeemd 3
5111 CZ Baarle-Nassau

Voorzitter: Henk Cornelissen
Secretaris: Henk Vriens
Penningmeester: Will van Kaam

https://sites.google.com/site/stambrosiusalpheneo/info
bijenalphen@xs4all.nl
Bekijk de website

Activiteiten

Er zijn geen activiteiten.